Am crescut în trifoiul unui stadion. Acolo m-a ars soarele, acolo m-a udat ploaia. M-am răcorit sub umbra castanilor, am stat pe băncile din lemn şi mi-am potolit setea la ţâşnitoare. Mi-am tocit hainele în vechea tribună, mi-am înnegrit tălpile desculţe, iar soarele mi-a colorat pielea de păream de altă etnie. Din când în când îşi făceau simţită prezenţa rugbyştii la care mă uitam foarte urât.
Mă cunoşteau toţi, iar sportivii lui tataie mă strigau pe acel alint vechi, dat de el, care nu îmi plăcea deloc şi la care s-a renunţat cu timpul. Ecoul lui încă se aude în mintea mea, la fel ca vocea lui tataie, ce răsuna în tot stadionul, atunci când dădea startul: gataaaaa, hep!
Tot acolo l-am hrănit pe Bobby, unul din câinii stadionului, cu blana deasă în ciuda faptului că atunci când era doar un pui chelise din cauza cimentului care se lipise de el. Numele câinelui cred că fusese împrumutat din Dallas.
Tot acolo l-am hrănit pe Bobby, unul din câinii stadionului, cu blana deasă în ciuda faptului că atunci când era doar un pui chelise din cauza cimentului care se lipise de el. Numele câinelui cred că fusese împrumutat din Dallas.
Pe acelaşi stadion, Spumone a mea şi-a spart obrazul, o legasem cu o curea şi ne învârteam, cureaua s-a rupt şi plasticul de pe obraz i s-a crăpat în urma unor căzături repetate în trifoi. Tot acolo i-am smuls nişte păr de pe picioare lui Marian Râlea la sugestia părinţilor, care se amuzau copios pe seama mea. La aceeaşi manifestare aveam să aud refrenul care mă va fi obsedat o perioadă îndelungată şi pe care mai târziu îl voi fi regăsit în Cântecul mediocru al lui Minulescu. Şi mi-a zis închide ochii bine…
Până să cresc luam tramvaiul 3 din faţa casei şi ne lăsa în faţa stadionului. Era un tramvai care trecea rar şi aveam mult de aşteptat sub teiul din stradă, mergeam de la un capăt la celălalt. Câteodată tataie mă căra pe bicicletă. Când am mai crescut am început să merg cu bicicleta până acolo, pedalând din greu la un Pegas, în timp ce tataie mergea ca vântul şi ca gândul. Dar pentru că am crescut, au apărut mai multe obligaţii. Nu mai puteam să merg atât de des la stadion, aveam şi şcoală.
Aşa se făcea că mergeam la locul MEU de joacă din ce în ce mai rar, doar când aveau elevele mamei mele vreun concurs. Treptat vizitele mele scădeau. Am revenit după câţiva ani pentru a-mi încuraja vărul la un concurs de atletism, sport pe care nu l-am apreciat niciodată, deşi am crescut pe stadionul dedicat lui.
Acum câteva zile m-am întors pe stadionul înstrăinat şi în timp ce priveam elevii mamei mele, am avut timp să reflectez şi să simt. Nu mai era stadionul meu, nu mai era locul pe care pusesem stăpânire şi în care mă simţeam în siguranţă, locul meu liniştitor în mijlocul civilizaţiei. Vechea tribună a fost înlocuită de una care nu se potriveşte cu ansamblul. Câinii nu mai sunt aceeaşi, Bobby a murit de mult. Tramvaiul 3 a dispărut şi el de ceva ani, au mai dărâmat ceva, au pus altceva în schimb. Doar castanii şi ţâşnitoarea mai sunt martori ai creşterii mele, doar ei mai ştiu că am râs, am cântat şi am zburdat pe fiecare petic al stadionului.
În ciuda modernizărilor pe ici pe acolo, stadionul pare din ce în ce mai abandonat şi mai trist. Poate nu mai am eu vârsta potrivită pentru a-i pătrunde din nou misterele, pentru a primi refugiu din partea lui. Pentru mine pare a fi doar un vis, ceva ce n-a existat şi de care îmi amintesc doar prin ceaţă, ca de un film vechi şi în altă limbă, văzut noaptea târziu pentru a aduce somnul. Şi nici trifoiul în care am crescut nu mai este.